Senzorna projekcija ponovo u kinu Velebit

U prosincu prošle godine održana je prva senzorna projekcija u kinu „Velebit“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica. Zahvaljujući tom angažmanu, Hrvatski filmski savez prijavio je kino Velebit unutar svog programa pod motom „Kino za sve i dostupno svima“ na natječaj HAVC-a za poticanje komplementarnih djelatnosti, uz Zagreb, Varaždin i Bjelovar. 

Travanj, mjesec u kojem posebno obilježavamo i ukazujemo na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, Hrvatski filmski savez  organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru kako bi se ukazalo na to da su osobe s ovim poremećajem važan i sastavni dio našeg društva.

Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije.

Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…

Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama. Također je izuzetno važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti. U prijevodu – nije svaki film pogodan za senzornu projekciju.

U Koprivnici će se senzorna projekcija održati u kinu Velebit, 16. travnja u 11 sati. Ovog puta prikazivat ćemo film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, film o avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Ulaz je besplatan.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!