U tijeku su radovi na ugradnji vertikalno-podizne platforme za pristup pozornici osobama sa smanjenom pokretljivošću

Prosinac u dvorani Domoljub ove je godine potpuno drukčiji od svih dosadašnjih. Uslijed pandemije koronavirusa i velikog broja zaraženih, programi su u dvorani obustavljeni, ali su zato upravo  u tijeku radovi na ugradnji vertikalno-podizne platforme za pristup pozornici osobama s invaliditetom, odnosno osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Idejno rješenje napravljeno je još 2015. godine, ishođeno je odobrenje konzervatora Ministarstva kulture te se intenzivno tražila mogućnost financiranja iz drugih izvora. S obzirom na nemogućnost javljanja na neke natječaje, te odbijanje financiranja ovog projekta na drugima, Pučko otvoreno učilište  Koprivnica je u dogovoru sa svojim Osnivačem, Gradom Koprivnicom, odlučilo provesti ovu investiciju kako bi konačno dvorana Domoljub imala riješen problem dostupnosti pozornice Domoljuba osobama sa smanjenom pokretljivošću, što je i dio Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom Grada Koprivnice od 2016.  do 2020. godine.

Ovom investicijom u vrijednosti 104.000,00 kn (iznos u koji je uključen PDV), dvorana Domoljub postala je jedina dvorana u Koprivnici koja ima pristup pozornici za osobe s invaliditetom, odnosno za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Krajem 2019. godine izrađena je i projektna dokumentacija za ugradnju lifta te za pristupnu rampu i nadstrešnicu zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića 6  te je prijavljeno na natječaj Ministarstva branitelja, no s obzirom na ovogodišnju situaciju, rezultati nisu objavljeni.  POU Koprivnica trudi se provoditi inkluziju osoba s invaliditetom te je organiziralo i radionice za odgajatelje i učitelje vezano za pristup učenicima s poteškoćama u razvoju, provodi dva verificirana programa (pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama te asistent osobama s intelektualnim teškoćama u organiziranom stanovanju), program edukacije stručnog komunikacijskog posrednika, a jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje je u svoje kino uvelo senzorne projekcije za djecu sa senzornim poteškoćama.

Vertikalno podizna platforma
Vertikalno podizna platforma

Pučko otvoreno učilište Koprivnica