PREDSTAVLJANJE PROJEKTA „LANČANA REAKCIJA“

29.svibnja 2019. u 17.00 sati u Dv Tratinčica, u objektu Loptica, predstavljeni su prvi rezultati projekta „Chain experiment in preschool“ u okviru Erasmus+  KA2 programa čiji je nositelj Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije, a  POU Koprivnica i DV Tratinčica partneri su u projektu. U projektu sudjeluje osam ustanova ( vrtići  i ustanove za obrazovanje odraslih) iz Italije, Slovenije, Poljske i Hrvatske. Projekt je započeo 1.listopada 2018., a traje do 30.rujna 2020.

Cilj projekta je povezati ustanove za obrazovanje odraslih i vrtiće s ciljem ojačavanja multigeneracijske suradnje te razmjena ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima. Planirane aktivnosti sastoje se od 5 petodnevnih radionica za izradu lančanog pokusa, izrade vodiča za izradu lančanog pokusa, implementacija pilot programa u vrtićima te diseminacijskih aktivnosti.

Osim izrađenog lančanog pokusa, u  dvorani vrtića roditelji su mogli vidjeti eksperimente koji su se provodili s djecom pri upoznavanju sa zakonitostima fizike. Proučavao se elektricitet, koji je povezan s munjama te su se proveli eksperimenti s balonima, štapom protrljanim vunom i limenkama, štapom smo pomicali i aluminijsku foliju unutar staklenke, kuglice obložene aluminijskom folijom ispod ploče. Ispitivalo se kako pritisak zraka utječe na predmete oko sebe te se proveo eksperiment s bocom omekšivača i čepom kojim se gađaju  plastične čaše. Roditelji su mogli vidjeti i tobogane od drvene podloge i čavlića te labirinte u kutiji kojima su se  ispitivale kosine. U projektu sudjeluju, osim djelatnika Učilišta i DV Tratinčica i seniori volonteri te djedovi i roditelji djece  iz vrtića koji su ovom projektu dali nemjerljiv doprinos: Božidar Lukčin, Stanko Ivančić, Predrag Grobenski, Željko Jurenec, Branko Kovačić, a uključio se i Damir Jagušić

Pučko otvoreno učilište Koprivnica