O nama

Pučko otvoreno učilište jedno je od najstarijih pučkih učilišta u Hrvatskoj. Nastalo je u zgradi popularnog “Domoljuba” koji su izgradili 1919. tadašnji obrtnici sa otprilike 220 individualnih prinosa. U prvo vrijeme zgrada “Domoljuba” služila je amaterskoj djelatnosti u kojoj su nastupali pjevački zborovi (“Domoljub”) i održavale se zabave.

Općenito “Domoljub” je bio središte kulturnog života grada. Tijekom svoga razvoja prelazi u suvremeniji oblik narodnog sveučilišta koje poslije 2. svjetskog rata ima dvije kino dvorane (“Velebit” i “Domoljub”) i nastavlja svoju aktivnost u području obrazovne djelatnosti odraslih i kao stjecište i središte kulturnih aktivnosti.

Značajni datumi u životu Pučkog otvorenog učilišta su:

  • 1954. godine prva rekonstrukcija kada dvorana dobiva drveni balkon.
  • 1974. godine druga veća rekonstrukcija dvorane u kojoj se mijenja središnji prostor i generalno preuređuje krovna konstrukcija.
  • do osamdesetih godina bivše Narodno sveučilište djelovalo je u sastavu tadašnjeg Centra za kulturu Koprivnica zajedno sa Muzejom i Gradskom knjižnicom, nakon čega se zbog prirode svoje djelatnosti izdvaja u samostalnu organizaciju pod nazivom Otvoreno sveučilište. Osamdesetih godina obnavlja se dvorana kina “VELEBIT”
  • devedesetih Pučko narodno učilište dobiva još jednu zgradu na korištenje, Visoke poslovne škole (sa preko 300 studenata) u Svilarskoj ulici broj 6.
  • 1993. godine dolazi do treće veće rekonstrukcije kada je stari dotrajali balkon zamijenjen novim iz čvrstog materijala, ageneralno je uređen središnji prostor i općenito interijer, odnosno dvorana poprima izgled i dobiva ponovno elemente secesijskog prvobitnog stanja iz 1919. godine (soboslikarski radovi, štukature, ornamentika, kolorit i slično.
  • devedesetih godina, nakon donošenja specijalnog zakona o ovim ustanovama Otvoreno sveučilište ažurira i prilagođava svoje stanje i nazivlje i djeluje pod nazivom Pučko otvoreno učilište
  • danas radi pod okriljem jedinstvene krovne organizacije na nivou Republike Hrvatske, a to je Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta sa sjedištem u Zagrebu.
  • Pučko otvoreno učilište ima snažne veze na međunarodnom planu. Član je kruga ustanova koje imaju međunarodni certifikat za učenje stranih jezika (ICC iz Hamburga), a preko Hrvatske zajednice učilišta ima svoje mjesto u europskoj međunarodnoj organizaciji ustanova E.A.E.A.
  • danas je to jedno od suvremenih otvorenih učilišta (Open University) koje djeluje i radi po uzoru na modele europskih otvorenih sveučilišta.
Pučko otvoreno učilište Koprivnica