Ida Gamulin – klavir

  • povodom 35. obljetnice umjetničkog rada
  • pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH

Ida Gamulin, vodeće je ime hrvatskog pijanizma srednje generacije. Rođena u Splitu, hrvatsko-austrijskog podrijetla, unatoč izrazitoj sklonosti za prirodne znanosti, priklonila se glazbi, te je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Murai. Usavršavala se u Weimaru kod Rudolfa Kehrera te u Londonu kod Alfreda Brendela, Annie Fischer, Johna Lilla i Stephena Kovacevicha. Uz niz nagrada na natjecanjima u domovini, dobitnica je i nagrada Svetislav Stančić, Milka Trnina te Specijalne nagrade na Festivalu u Freiburgu.

Međunarodnu karijeru započinje osvajanjem Nagrade Myra Hess (1983) koja joj po uspješnom londonskom debiju, donosi solističke nastupe u glasovitoj dvorani Queen Elizabeth Hall kao i u drugim europskim glazbenim sredistima, Rusiji i SAD-u. Gošća je velikih festivala u Spolettu, Freiburgu, Varni, Stratfordu i Janacek festivalu, na kojima je nastupala uz ugledne dirigente i orkestre. Nakon koncerta u Londonu uz Marthu Argerich i Stephena Kovacevicha, sve češće surađuje s poznatim europskim glazbenicima. Snimala je za CBS, BBC, France Musique, Bayerischer Rundfunk, diskografsku kuću EMI-Mava, te za nacionalne diskografske nakladnike. Do sada je objavila 14 nosača zvuka.

Njezina snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na American Classical Musical Directory.

Uz klasični pijanistički repertoar, s pažnjom njeguje glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja koji joj posvećuju svoja djela, a osobito opus Dore Pejačević, čiji je cjelokupan opus glasovirskih minijatura priredila za tisak. Članica je žirija pijanističkih natjecanja i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predsjednica je Europskog udruženja klavirskih pedagoga Hrvatske.

PROGRAM:
L.van Beethoven: Sonata u d-molu op.31 br.3 “Oluja”
Largo-Allegro
Adagio
Allegretto

F.Chopin: Nocturno op.15 br.1 F-dur
Nocturno op.15 br.2 Fis-dur:                                                                         
Nocturno mop.9 br.2 u b-molu
Nocturno op.27 br.1 cis-mol

D.Pejačević: Pjesma bez riječi op.5, Impromptu op.9,
Pjesma bez riječi op.10
Maštanja op.17   (povodom 135.obljetnice rođenja D.Pejačević)

B.Papandopulo: Zdenkin striptiz   (1962) – Menuet – Blues – Fox

Dvorana „Domoljub“

22.rujna 2020. (utorak) u 19:00 sati

Ulaznice po cijeni od 30,00 kn možete kupiti na blagajni Domoljuba radnim danom od 13:00 do 17:00 sati ili rezervirati na broj telefona 621-106. Cijena ulaznice za studente, učenike i umirovljenike je 20,00 kn.
Zbog provođenja epidemioloških mjera, broj mjesta u dvorani je ograničen, stoga na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!