Chain experiment in preschool – Erasmus+ program

NOVOSTI:

Održan četvrti trening u projektu “Chain experiment in preschool” u Koprivnici od 20. do 24. siječnja 2020.

Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić „Tratinčica“ bili su domaćini LTT (Learning Teaching Training) projektne aktivnosti, koja se održavala u Domu mladih u Koprivnici. Šest ekipa od šest članova – predstavnika partnera iz Poljske, Slovenije, Italije i domaćina, radilo je na lančanom pokusu pod mentorstvom predstavnika koordinatora projekta Ljudske univerze Jesenice, Katarine Bertoncelj i Staneta Arha.

Krajnji cilj ove projektne aktivnosti bila je izrada šest naprava koje će zajedno tvoriti lančani pokus.

Prvog dana aktivnosti gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić obišao je mjesto rada i pozdravio sudionike te pritom izrazio zadovoljstvo zbog ovakvog vida međugeneracijske suradnje. Posljednjeg dana aktivnosti Gradonačelnik je imao čast prvi pustiti kuglicu kroz svih šest izrađenih naprava. Tijekom prolaska kuglice cijelim zadanim putem, sudionici su u grupama naizmjenično pjevali na svojim jezicima pa smo čuli poljsku, talijansku, slovensku i hrvatsku pjesmu. Vrtićarci poredani uz stol bili su oduševljeni, a cjelokupno druženje zaključeno je gromoglasnim pljeskom. Dosad su u projektu već održane tri LTT aktivnosti, i to u Sloveniji (Trbovlje), Italiji (Avezzano) i Poljskoj (Gdansk). Nakon Koprivnice će se u svibnju ove godine održati posljednja LTT aktivnost u Jesenicama u Sloveniji, a u mjesecu završetka projekta, u rujnu ove godine, Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić „Tratinčica“ će biti domaćini posljednjeg projektnog sastanka.


Treći trening u okviru projekta
“Chain experiment in preschool”

Predstavnici Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica i Dječjeg vrtića Tratinčica iz Koprivnice sudjelovali su od 21. do 25. listopada 2019. na trećem od pet predviđenih treninga u okviru projekta „Chain experiment in preschool“ koji je održan u poljskom gradu Gdansku. Domaćin susreta je bio poljski partner International College Sp. z o.o.

Pod stručnim vodstvom nositelja cijelog projekta Katarine Bertoncelj i Staneta Arha iz Ljudske univerze Jesenice izrađivao se lančani eksperiment na zidu i podu (Manufacture of chain experiment on the wall, on the floor).

Treningu su još prisustvovali predstavnici Vrteca Žirovnica, Zasavske ljudske univerze, Vrteca Zagorje ob Savi, partneri iz Italije Soro Tori, Sacro Cuore te domaćini iz International College Sp. z o.o.

Polaznici treninga bili su raspoređeni u 6 grupa i svaka je grupa izrađivala svoju konstrukciju. Na kraju se lančani eksperiment na zidu morao spojiti na lančani eksperiment na podu i tako tvoriti jednu cjelinu. Lančana reakcija prikazana je puštanjem kuglice, koja je od starta do kraja trebala proći bez poteškoća.

I tijekom rada i izvan treninga, svi sudionici su se međusobno intenzivno družili i surađivali. Poljski domaćini proveli su sve sudionike projekta kroz svoj prelijepi grad te su organizirali posjet Sopotu, gradu koji se nalazi na samom Baltičkom moru. Sljedeći trening održat će se u siječnju 2020. u Koprivnici.


Drugi trening u okviru projekta “Chain experiment in preschool”

U Italiji u mjestu Avezzano održan je drugi trening u okviru projekta “Chain experiment in preschool” iz programa Erasmus+ KA2. Naši talijanski domaćini su bili privatna škola Istituto Scolastico Paritario “Sacro Cuore” i udruga Soro Tori. Iz Koprivnice u treningu sudjelovali su: Nikolina Ištvan i Irena Babić iz POU Koprivnica, Bojana Kežman i Paula Kuharić iz Dječjeg vrtića Tratinčica, dva dobrovoljca volontera Božidar Lukčin i Željko Jurenec te dvoje roditelja/djeda djece iz DV Tratinčica, Branko Kovačić i Predrag Grobenski. Ostali sudionici su bili predstavnici drugih partnera u projektu i dolaze iz Slovenije, Poljske i Italije. Tijekom pet dana treninga, svi sudionici bili su podijeljeni u šest grupa po šest članova te u izrađivali lančani pokus Happy Marbles (“Sretne špekule”). Izradu pokusa nadgledali su i mentorirali predstavnici koordinatora projekta Ljudske univerze Jesenice, Katarina Bertoncelj i Stane Arh.

Završni dan je bio u petak te su se povezivalei tesitrale sve izrađene “naprave”.

I tijekom rada i izvan treninga, svi sudionici su se međusobno intenzivno družili i surađivali. Izvrsni talijanski domaćini su svim sudionicima organizirali posjet dvorcu Piccolomini, gdje su čuli i vidjeli dio povijesti tog kraja, te posjet Svemirskom centru Fucino.

Instrukcije za Lančani pokus Olimpijske igre – Trbovlje

Upute za LTT 2 u Italiji – Sretne špekule

Lančani eksperiment na zidu i podu – LTT Gdansk, Poljska

Upute za LTT 4 u Koprivnici – Sanjkanje po nizbrdici


U okviru projekta „Chain experiment in preschool“ – „Lančani ekperiment u vrtiću“

U okviru projekta „Chain experiment in preschool“ – „Lančani ekperiment u vrtiću“ koji se provodi kroz Erasmus+K2 program, koordinator i nositelj projekta je Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije.  Hrvatsku predstavljaju Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić Tratinčica iz Koprivnice.  U Dječjem vrtiću Tratinčica održan je prvi uvodni susret seniora mentora, djedova volontera, odgojitelja i djece. Na uvodnom susretu djeca su se susrela s pojmom fizike i nekoliko uvodnih eksperimenata vezanih  uz fizikalne zakonitosti. Putem  izvođenje eksperimenta upoznali  su se  kako  dva tijela zbog svojih masa djeluju jedno na drugo , te što je to  statički elektricitet. Djeca su pokazala veliko zanimanje te su i sami aktivno sudjelovali u izvođenju eksperimenta. S nestrpljenjem očekujući sljedeći susret.


Održan prvi trening u projektu „Chain experiment in preschool“ u okviru Erasmus+ projekta

Predstavnici Pučkog otvorenog učilišta i Dječjeg vrtića Tratinčica iz Koprivnice sudjelovali su od 3. do 7. prosinca 2018. na prvom od predviđenih 5 treninga u okviru projekta „Chain experiment in preschool“ koji je održan u Trbovlju u Sloveniji. Nositelj cijelog projekta je Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije. Treningu su još prisustvovali predstavnici iz Vrteca Žirovnica, Zasavske ljudske univerze, Vrteca Zagorje ob Savi, partneri iz Italije Soro Tori, Sacro Courre te iz Poljske International College Sp. Z.o.

U tih pet dana izrađivala se didaktička konstrukcija čija je glavna tema bila Olimpijske igre 2020. Na drvenoj podlozi trebalo je izraditi sportska igrališta za pojedine sportove od neoblikovanog materijala. Polaznici treninga bili su raspoređeni u 6 grupa i svaka je grupa izrađivala svoju konstrukciju. Na kraju su se sva izrađena postolja trebala spojiti u jednu cjelinu i pokazati lančanu reakciju puštanjem kuglice, koja je od starta do cilja trebala doći bez poteškoća. Na svakom od sljedećih treninga izrađivat će se jedna od didaktičkih konstrukcija na zadanu temu.

Svrha izrade ovakvih konstrukcija jest poticanje dječje kreativnosti i mašte, logičkog i kritičkog razmišljanja te buđenja interesa za tehnička znanja i fizičke zakonitosti. Osim toga, na ovaj način djecu se uči suradnji, a s obzirom da djeca rade uz pomoć odraslih osoba potiče se i međugeneracijska solidarnost. Sljedeća aktivnost u projektu jest izrada didaktičke konstrukcije u objektu Loptica u DV Tratinčica, a koju će s djecom izrađivati seniori mentori, volonteri koji sudjeluju u projektu.


„Chain experiment in preschool“ u okviru Erasmus+ programa

Predstavnici POU Koprivnica, ravnateljica Maja Holek i stručna suradnica u obrazovanju odraslih Irena Babić, od 17. do 19. listopada sudjelovale su na prvom transnacionalnom sastanku projekta ‘Chain experiment in preschool’ unutar Erasmus plus programa. Sastanak se održao u Jesenicama, Slovenija, u sjedištu nositelja projekta Ljudske univerze Jesenice. Projekt je započeo 1. listopada 2018. i traje do 30. rujna 2020., a u njemu sudjeluje 10 organizacija iz 5 zemalja

POU Koprivnica i DV Tratinčica sudjelovali su od 17. do 19. listopada 2018. na prvom transnacionalnom projektnom sastanku projekta „Chain experiment in preschool“ u okviru Erasmus Plus programa čiji je nositelj Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije. U projektu sudjeluje deset ustanova ( vrtići i ustanove za obrazovanje odraslih) iz Italije, Slovenije, Austrije, Poljske i Hrvatske. Projekt je započeo 1.listopada 2018., a traje do 30.rujna 2020.

Cilj projekta je povezati ustanove za obrazovanje odraslih i vrtiće s ciljem ojačavanja multigeneracijske suradnje te razmjena ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima. Planirane aktivnosti sastoje se od 5 petodnevnih radionica za izradu lančanog pokusa, izrade vodiča za izradu lančanog pokusa, implementacija pilot programa u vrtićima te diseminacijskih aktivnosti.

Na prvom transnacionalnom sastanku detaljizirane su aktivnosti za prvih godinu dana projekta, predstavljen je financijski plan, način monitoringa i evaluacije te projektna dokumentacija.

Sljedeći susret s partnerima planiran je od 2. do 8.prosinca u Trebovlju, na prvoj radionici za izradu lančanog pokusa.

Pučko otvoreno učilište Koprivnica