Održan prvi trening u projektu „Chain experiment in preschool“ u okviru Erasmus+ projekta

Predstavnici Pučkog otvorenog učilišta i Dječjeg vrtića Tratinčica iz Koprivnice sudjelovali su od 3. do 7. prosinca 2018. na prvom od predviđenih 5 treninga u okviru projekta „Chain experiment in preschool“ koji je održan u Trbovlju u Sloveniji. Nositelj cijelog projekta je Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije. Treningu su još prisustvovali predstavnici iz Vrteca Žirovnica, Zasavske ljudske univerze, Vrteca Zagorje ob Savi, partneri iz Italije Soro Tori, Sacro Courre te iz Poljske International College Sp. Z.o.

U tih pet dana izrađivala se didaktička konstrukcija čija je glavna tema bila Olimpijske igre 2020. Na drvenoj podlozi trebalo je izraditi sportska igrališta za pojedine sportove od neoblikovanog materijala. Polaznici treninga bili su raspoređeni u 6 grupa i svaka je grupa izrađivala svoju konstrukciju. Na kraju su se sva izrađena postolja trebala spojiti u jednu cjelinu i pokazati lančanu reakciju puštanjem kuglice, koja je od starta do cilja trebala doći bez poteškoća. Na svakom od sljedećih treninga izrađivat će se jedna od didaktičkih konstrukcija na zadanu temu.

Svrha izrade ovakvih konstrukcija jest poticanje dječje kreativnosti i mašte, logičkog i kritičkog razmišljanja te buđenja interesa za tehnička znanja i fizičke zakonitosti. Osim toga, na ovaj način djecu se uči suradnji, a s obzirom da djeca rade uz pomoć odraslih osoba potiče se i međugeneracijska solidarnost. Sljedeća aktivnost u projektu jest izrada didaktičke konstrukcije u objektu Loptica u DV Tratinčica, a koju će s djecom izrađivati seniori mentori, volonteri koji sudjeluju u projektu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!