15.10. Koncert: Kvartet Rucner
Objavljeno: 10.10.2018. 8:01:11
u Galeriji Mijo Kovačić, Koprivnica s početkom u 19:00 sati


Koprivnicu očekuje još jedna glazbena poslastica.

Pučko otvoreno učilište Koprivnica u suradnji s Muzejom grada Koprivnice poziva vas na koncert gudačkog kvarteta Rucner koji će se 15.listopada u 19:00 sati održati u Galeriji Mijo Kovačić.

Koncert je podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a njegov program će  obogatiti praizvedba skladbe "Podravski diptih" našeg koprivničkog autora Jurice Hrenića, koja je skladana upravo za ovaj koncert.PROGRAM:


JOSIP MIHOVIL STRATIK Kvartet br.2


   Andante assai


   Menuetto


   Allegro


JOSEPH HAYDN Kvartet op.3 br.3 „Serenada”


   Presto


   Andante cantabile


   Menuetto


   Scherzando


WOLFGANG SCHREODER Eine kleine lachmusik


   Allegro


   Andante – Romance


   Menuetto


   Allegro – Finale


JURICA HRENIĆ Podravski diptih (praizvedba)


   Drava


   Naiva


TOMISLAV UHLIK Melodije hrvatskog sjevera, fantazija na narodne napjeve (posvećeno obitelji Rucner)


 
O Gudačkom kvartetu Rucner


Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.


Tijekom svog umjetničkog djelovanja kvartet posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu kvarteta gostuju jedan ili više priznatih te poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvog dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 90 skladbi hrvatskih i stranih autora.


Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.


Tijekom proteklih godina kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe Četiri godišnja doba ugostio više od 200 glazbenika i praizveo više od 90 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija). U svim godinama svoga djelovanja kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Od samog osnutka jedna od stalnih aktivnosti Gudačkoga kvarteta Rucner humanitarni je rad.


Diskografija:


Tango Moods, nakladnik Jazzette, 1999.


Five Tango sensations, nakladnik Cantus, 2003. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)


Darko Petrinjak i Kvartet Rucner, nakladnik, Cantus 2003.


Četiri godišnja doba, nakladnik Cantus 2004. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)


Kad je kraj početak, nakladnik Croatia Records, 2006. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)


Undertango, nakladnik Rocco & Partner, 2007.


Ars Diaboli, nakladnik Aquarius Records, 2011. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)


Divno je baviti se glazbom, trostruki CD, nakladnik Cantus, 2013.


Suita Divina, glazba Krešimira Hercega nakladnik Croatia records, 2014.


Glazbena etno kutijica s Brunom Philippom, klarinet Aquarius Records, 2015. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)


Rucneri sviraju Uhlika - Hrvatski zvukolici, Cantus 2017.
Monografija


2008. povodom 10. godišnjice djelovanja pod nazivom: 10 Godišnjih doba – Ljetopis Gudačkog kvarteta Rucner


Članovi kvarteta


Snježana Rucner


Dragan Rucner


Ivana Penić Defar


Ana Paula Knapić Franković