24.4. Koncert: "Spiritual Market" - povodom međunarodnog dana jazza
Objavljeno: 20.3.2018. 8:04:42
u dvorani "Domoljub" s početkom u 19:30 sati

 


SPIRITUAL MARKET PROJEKT U DOMOLJUBU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA JAZZA 


"Spiritual Market" projekt  Vedrana Ružića obuhvaća  Porinom nagrađeni album i prvi hrvatski jazz film nastao na temelju tog istog albuma u režiji sjajnog tandema Ire Tomić i Johna Karduma, koji su tom sadržaju dali upečatljivu vizualnu interpretaciju.


"Spiritual market" drugi je Vedranov album, ovaj put snimljen u formi kvarteta, gazde i autora pjesama Vedrana Ružića, a uz njega sviraju i Pavle Miljenović na gitari, Adriano Bernobić na bubnjevima i Mario Bočić na saksofonu. Pavle je standardni član Balkan Zoo Ensemblea, koji predvodi Mario Rašić, Adriano je pak član seksteta Zvjezdana Ružića (Vedranov brat, pijanist i talentirani jazzist ), dok je Mario rastegnut od Jazz orkestra HRT-a do bendova i projekata Problems, B's funstellation, 4in3+1, Lasse Lindgren Big Constellation. 


Vedran Ružić rođen je 26.08.1986. godine u Rijeci. Već je od najranijih godina pokazivao sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugom umjetnošću – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Jazz konzervatorija u Klagenfurtu. Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo 3 godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz i pop projektima, od kojih se ističe suradnja s Markom Toljom, Goranom Končarem, Charlie Jurkovićem, Elvis Stanić Groupom, Tamarom Obrovac, Voices of Nature, Radojkom Šverko itd. 2015. godine ovaj mladi liburnijski umjetnik izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“, nakon čega je 2016. godine uslijedio projekt „Spiritual Market“ koji objedinjuje jazz glazbu te art film za koji je osvojio nagradu Porin za najbolji jazz album, te nominaciju u kategoriji za najbolju jazz skladbu. U tom se je filmu okušao u ulozi performera-glumca te ko-scenarista. Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke, a 2013. godine upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. 2016. postaje prvostupnik primijenjenih umjetnosti te će ove godine i diplomirati. U samo nekoliko godina svoje slike je izlagao u mnogim galerijama u Opatiji i na kvarnerskom području od kojih se ističe Umjetnički paviljon Juraj Šporer, Gradska galerija Crikvenica, Zavičajni muzej Buzet, Crkva Sv.Trojice u Kastvu, a sve više je poznatiji i na austrijskom tržištu te je tako izlagao nekoliko puta u Beču, Bad Ischlu, Gleisdorfu i Salzburgu.


Mario Bočić, magistrirao klasicni saksofon na akademiji u Grazu. Daljnje skolovanje nastavlja na jazz skoli u Klagenfurtu. Stalni je clan Big Banda hrt-a sa kojim ima priliku nastupati sa mnogim renomiranim jazz glazbenicima. 2014. godine predstavlja Hrvatsku u Jazz orkestru Europske radijske unije u Pragu. Clan je hrvatskih jazz sastava Problemi, B's funstellation, 4in3+1, Vedran Ruzic "Spiritual Market"


Adriano Bernobic (1984. Kopar) završio je osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje  u Puli, koje je uglavnom bilo usmjereno na klasične udaraljke, nastupanje s limenom glazbom, kao i Puhačkim orkestrom i Salonskim orkestrom grada Pule. Već prvi doticaji s jazz glazbom pokazuju veliku povezanost te Adriano odlučuje postati jazz bubnjar. Pripremajući se za Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu (Austrija), Adriano je svirao u brojnim malim jazz skupinama i pulskom Big Bandu. Tijekom školovanja u Grazu, imao je privilegiju surađivati sa sljedećim profesorima: Wolfgang Tozzijem, Christian Salfelnerom, i najvažnije, Howard Curtisom. Nakon  diplome, Adriano odlučuje upisati magisterij u Grazu  te provodi godinu dana u Parizu u sklopu razmjene studenata Erasmus programa. Po završetku magisterija 2012. godine, seli se u Zagreb. Danas često surađuje s Jazz orkestrom HRT-a, kao i brojnim hrvatskim i stranim jazz glazbenici, a nedavno je surađivao s Tamarom Obrovac, Matijom Dedićem, Deborah J. Carter, Satoshi Inoue i drugima. Nastupao je na glazbenom festivalu South by Southwest u Austinu, Teksas u 2013. godine, a dobitnik je prestižne nagrade Hrvatske glazbene unije «Status 2013.», u kategoriji Najboljeg jazz bubnjar u Hrvatskoj. Trenutno aktivno nastupa i sudjeluje u nekoliko glazbenih projekata.


Pavle Miljenović je rođen u Zagrebu 1982. godine. Završio je osnovnu glazbenu školu za violinu, a gitaru je učio samostalno do upisa na konzervatorij u Klagenfurtu gdje 2010. godine završava studij džez gitare u klasi Agostina Di Giorgia (New York, SAD). Surađivao je s brojnim svjetskim i domaćim glazbenicima (Joeom Zawinulom, Jeffom Berlinom, Matijom Dedićem i drugima), a seminare je pohađao kod glasovitog Barryja Harrisa. Komponirao je glazbu za kazalište (Slavuj, Dvije i pol sestre). Trenutni je član Balkan Zoo Ensemblea i sastava Vedrana Ružića s kojim je ove godine osvojio Porin za najbolji džez album.


Dvorana „Domoljub“


24.travnja 2018. u 19:30 sati


Ulaznice po cijeni od 30,00 kn možete rezervirati na broj telefona 621-117,e-mail adresi kultura@pou-kop.hr ili kupiti osobno u Domoljubu. Cijena ulaznice za učenike i studente iznosi 20,00 kn.