13.3. Koncert: "Camerata Cantilly"
Objavljeno: 23.2.2018. 13:57:14
u dvorani "Domoljub" s početkom u 19:30 sati

CAMERATA CANTILLY


Koncert uz potporu Ministarstva kulture republike Hrvatske


Camerata Cantilly utemeljena je 2014. godine u Samoboru kao komorni sastav puhačkih glazbala, jedini takvog tipa u Hrvatskoj. Jezgru Ansambla čini klasični puhački oktet sastavljen od para oboa, klarineta, rogova i fagota. Osnivač i umjetnički voditelj Ansambla je klarinetist Mihael Paar.


Premijerni koncert Ansambla održan u lipnju 2014. godine potvrdio je da je riječ o novoj snazi na domaćoj glazbenoj sceni. Trpimir Matasović tako u časopisu Zarez ističe da su članovi Camerate Cantilly potvrdili da se 'Bečku glazbu (i ne samo Mozartovu) može svirati i drukčije, i kvalitetnije, a i zanimljivije', dok Snježana Miklaušić-Ćeran u Hrvatskom slovu skreće pažnju na 'novu glazbenu iskru' apostrofirajući Cameratu kao ansambl koji je već na samom početku ispunio brojna očekivanja.


Ansambl je u međuvremenu ostvario niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, kako u okviru koncertnih ciklusa tako i u okviru međunarodnih festivala, te je osim standardnog repertoara u svoje programe uvrstio i obrade djela pisanih za velike simfonijske orkestre, glazbu 20. i 21. stoljeća, te ono što posebno plijeni pozornost – novonastala djela skladana upravo za Cameratu. Francuski skladatelj V. A. Jockin i slovenski skladatelj A. Misson posvetili su svoja djela Camerati Cantilly koja ih je praizvela s velikim uspjehom te ih potom uvrstila u svoj repertoar. Također, Ansambl je u svojoj misiji revitalizacije hrvatske baštine posegnuo za gotovo zaboravljenim Oktetom Borisa Papandopula, djela koje spada u red vrhunskih ostvarenja za Harmoniemusik, a koje je postalo nezaobilazno u programima Camerate Cantilly.


Ovaj programski kolaž pokazuje se sve više kao ispravna smjernica primjerena današnjem vremenu u kojem se Harmoniemusik treba odvažiti na nove iskorake, pritom ostajući vjeran tradiciji i svom izvornom izričaju.


Oboe: Vittoria Palumbo, Katarina Grubić


Klarineti: Mihael Paar, Dunja Paprić


Rogovi: Miro Markuš, Zoran Katić


Fagoti: Aleksandar Čolić, Vasko Lukas


Kontrabas: Helena Babić


 


Dvorana „Domoljub“


13.ožujka 2018. u 19:30 sati
Ulaznice po cijeni od 30,00 kn možete rezervirati na broj telefona 222-390, e-mail adresi kultura@pou-kop.hr ili kupiti osobno u Domoljubu. Cijena ulaznice za učenike i studente iznosi 20,00 kn.