Svjetski dan audiovizualne baštine
Objavljeno: 24.10.2018. 7:43:17
u kinu "Velebit" - ULAZ BESPLATANFilmski klasici na Svjetskom danu audiovizualne baštine u kinu Velebit


Svjetski dan audiovizualne baštine tradicionalno se obilježava 27. listopada u cijelom svijetu no, kako bi se dodatno ojačala svijest o važnosti očuvanja audiovizualne baštine program će trajati čak tri dana, od 26. do 28. listopada i to u 28 hrvatskih kina u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva  - Hrvatske kinoteke.


Kino Velebit obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine uz projekciju svevremenskog, dječjeg filmskog klasika Družba Pere Kvržice  čija će projekcija biti 27.listopada u 16:00 sati.


Svjetski dan audiovizualne baštine osmišljen je kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta. Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja  osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija.


Vraćanje u bezbrižno djetinjstvo s kultnim filmom za djecu i odrasle „Družba Pere Kvržice“


Mlađoj publici ali i onoj koja se želi vratiti u bezbrižno djetinjstvo program Svjetskog dana audiovizualne baštine donosi projekciju kultnog filma „Družba Pere Kvržice“, svevremenskog filmskog remek djela naše kinematografije.


„Družba Pere Kvržice“ film za djecu koji će i najodraslije vratiti u bezbrižno djetinjstvo u kojem grupa dječaka u malom mjestu obnavlja razrušeni stari mlin. Ipak, postoje i oni kojima njihov plan nikako ne odgovara. Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost. Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova Družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakvog fizičkog posla, a i znaju čuvati mnoge tajne. Njihova tajnovitost i pustolovni duh ovaj film će pretvoriti u niz uzbudljivih akcija. Dječji filmski klasik zabavan je i svevremen film o prijateljstvu i snazi zajedništva pa je podjednako zanimljiv i mlađim i starijim generacijama.


Izložbom skrećemo fokus na aspekte filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa


I ove godine program obuhvaća i prigodnu izložbu „Popratno filmsko gradivo“, koja uključuje najrazličitije materijale - od promocijskih poput fotografija, plakata, brošura, kataloga i slično do knjiga snimanja, scenarija, skica i nacrta scenografija, kostima i rekvizita.


Sakupljanje popratnog filmskog gradiva koje se odnosi na svu filmsku građu za pojedini filmski naslov započinje od samog osnutka prvih filmskih arhiva.


Neki od komada unutar zbirke su vrijedni jedinstveni predmeti, a svi posjetitelji programa Svjetskog dana audiovizualne baštine imat će priliku pogledati izložbu predvorju zgrade Domoljuba od 27. listopada do 29. listopada 2018. Izložba ovih odabranih dokumenata i predmeta iz Zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva prilika je da se na poseban način upoznamo s aspektima procesa stvaranja filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa.


Program financijski podržavaju Hrvatska elektroprivreda i Hrvatski audiovizualni centar.


Ulaz na sve projekcije i izložbu je besplatan.