3.-10.5. Revija EU filma
Objavljeno: 26.4.2018. 12:43:44
u kinu "Velebit" u 19:00 i 21:00 sat


GNJEV MIRNA ČOVJEKA3. svibnja u 19:00 sati


4. svibnja u 19:00 sati


Španjolska


Trajanje: 92 minute


Uloge: Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Diaz, Manolo Solo


U redateljskom debiju Raúl Arévalo donosi iznenađujuću i okrutnu priču kroz izvrsnu fotografiju i glumačku postavu koja je osvojila najvažnije španjolske filmske nagrade. Čak četiri Goya nagrade svrstavaju ga u najznačajniji španjolski film godine.


 


Onoga dana kad je tragično izgubio suprugu u brutalnoj pljački draguljarnice, Jose je izgubio sve: osam se godina nije oporavio. Počinje zalaziti u bar u kojem radi Ana… I prvi puta se upušta u strastvenu vezu. Osamljena je i Ana, jer suprug joj je u zatvoru. No, on izlazi na slobodu i to posve mijenja situaciju. Jose se od mirnog čovjeka pretvara u hladnog osvetnika, koji kreće u nezaustavljivi pohod u kojem će prijeći sve granice. Jer osveta je, doista, najbolje servirana hladna.


Raúl Arévalo je španjolski glumac najpoznatiji po ulozi u Ljetnoj kiši Antonija Banderasa. Arévalo se glumom počeo baviti 2001. godine, kad je odigrao ulogu Carlosa u španjolskoj TV seriji Compañeros. Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu With George Bush On My Mind, a uspjeh stiže s ulogom Israela u filmu Almost Black u režiji Daniela Sáncheza Arévala. Ovo je njegov redateljski debi.


NAGRADE:


- Filmski festival u Veneciji, Orizzonti - specijalna nagrada za najbolju glumicu RUTH DIAZ


- Goya nagrade - 11 nominacija, 4 nagrade - najbolji film, najbolji debitant, najbolji scenarij, najbolji sporedni glumac MANOLO SOLO


- Feroz nagrade- 6 nagrada uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja


- Sindikat španjolskih glumaca  - 3 nagrade; za najbolju mušku ulogu, dvije nagrade za sporedne uloge


- Udruženje španjolskih scenarista - 5 nagrada; za najbolji film, najboljeg redatelja debitanta, najbolju sporednu mušku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolji scenarij


 


120 OTKUCAJA U MINUTI5. svibnja u 19:00 sati


6. svibnja u 19:00 sati


7. svibnja u 19:00 sati


Francuska


Trajanje: 143 minute


Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Ariel Borenstein, Aloïse Sauvage, Simon Bourgade


Pariz, rane devedesete: grupa mladih aktivista očajnički je povezana u traženju lijeka protiv nepoznate smrtonosne bolesti. Njihova su meta farmaceutski laboratoriji koji ne izdaju potencijalne lijekove pa oni udvostručuju svoje napore u nadi da će spasiti svoje živote, ali i živote budućih generacija...


NAGRADE:


Cannes Film Festival


- Nagrada FIPRESCI


- Velika nagrada žirija


- Nagrada François Chalais


- Nagrada Queer Palm


 


Nagrada César


- Najbolji film


- Najbolji sporedni glumac (Antoine Reinartz)


- Najbolji originalni scenarij


- Najveća glumačka nada (Nahuel Pérez Biscayart)


- Najbolja montaža


- Najbolja originalna glazba


 


Europska filmska nagrada


- Najbolja montaža


 


- Nagrada Lumiere


- Najbolji film


- Najbolji redatelj (Robin Campillo)


- Najbolji glumac (Nahuel Pérez Biscayart)


- Najveća glumačka nada (Arnaud Valois)


- Najbolji scenarij


- Najbolja glazba


 


NAJBOLJI STRANI FILM


- Udruženje filmskih kritičara Central Ohio


- Udruženje filmskih kritičara države Florida


- Udruženje filmskih kritičara Los Angelesa


- Udruženje filmskih kritičara New Yorka


- Udruženje filmskih online kritičara


- Udruženje filmskih kritičara San Francisca


- Udruženje filmskih kritičara Vancouvera


- Udruženje filmskih kritičara Washingtona


 


San Sebastian International Film Festival


- Nagrada za najbolji film


 


KVADRAT3. svibnja u 21:00 sat


8. svibnja u 21:00 sat


Švedska, Njemačka, Francuska, Danska


Trajanje: 151 minuta


Uloge: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Læssø


Dobitnik Zlatne palme na Festivalu u Cannesu, film 'Kvadrat', u režiji jednog od najznačajnijih suvremenih filmskih autora Rubena Östlunda, 14. prosinca stiže u naše kino i odabrana kina u sklopu Kino mreže. Ova žestoka satira umjetničkog miljea trenutno je i u utrci za europske Oscare (nagrade Europske filmske akademije) za najbolji europski film, režiju, scenarij, najboljeg glumca i komediju godine.


Film prati uglednog kustosa Christiana kojemu sve kreće po zlu nakon što ga na prevaru opljačkaju na ulici. Dok nespretno pokušava pronaći lopove i osvetiti se za pljačku, muzejska PR agencija pokreće kontroverznu medijsku kampanju za njegovu najnoviju izložbu 'Kvadrat' koja će izazvati burne reakcije javnosti i dodatno otežati cijelu situaciju. 


Švedski redatelj Ruben Östlund stvorio je zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta i Östlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor.


U glavnoj ulozi pojavljuje se Claes Bang, znameniti danski kazališni i televizijski glumac, ali i miljenik žena za kojeg se donedavno nagađalo kako je sljedeći na redu da utjelovi britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda. Uz nesuđenog Bonda, sjajne sporedne uloge u ovoj moćnoj satiri, koja vješto balansira na rubu neugode, ostvarili su Dominic West (baltimorski detektiv McNulty u  kultnoj kriminalističkoj seriji The Wire), Elisabeth Moss (najpoznatija po ulozi tajnice Peggy koja postaje copywriter u 'Momcima s Madisona') i nevjerojatni Terry Notary, poznati holivudski kaskader i imitator životinja koji je odgovoran za najbolju scenu filma, jedan od najupečatljivijih filmskih trenutaka 21. stoljeća. Östlund je angažirao Terryja (na osnovi njegove uloge u ekranizaciji 'Planeta majmuna') da odigra nesvakidašnji performans koji na urnebesan način razotkriva licemjerje suvremene umjetničke scene. Elisabeth Moss glumi novinarku s kojom se slatkorječivi, no emocionalno zatvoreni Christian romantično spetlja i razmjenjuje duhovite, nespretne replike tijekom cijelog filma.


Östlunda je na stvaranje ovog filma inspirirala priča koju mu je ispričao njegov otac o tome kako su mu kada je bio mali stavljali ceduljicu s adresom oko vrata prije nego što bi ga pustili da se igra na ulici s drugom djecom. Tada se smatralo da ako se nešto dogodi, drugi odrasli će pomoći djetetu, dok danas na druge odrasle gledamo kao na potencijalnu prijetnju za našu djecu. Film 'Kvadrat' inspiriran je i redateljevim stvarnim iskustvom tijekom postavljanja istoimene umjetničke instalacije u četiri europska grada, koju opisuje kao prometni znak koji nas podsjeća na našu uzajamnu odgovornost. Majmunska posla na suvremenoj umjetničkoj sceni Östlund razotkriva i dovodeći stvarnu majmunicu na filmski set.


Östlund je našoj publici najpoznatiji kao autor 'Turista' koji je također nagrađen u Cannesu (osvojio je prestižnu nagradu programa Izvjestan pogled) te je bio nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film. Strastveni skijaš Östlund u svijet filma ušao je snimajući skijaške filmove, no ubrzo je otkrio kako je filmski medij idealan za proučavanje njegove omiljene teme - ljudskog ponašanja.


 


BOŽJA VOLJA9. svibnja u 19:00 sati


10. svibnja u 21:00 sat


Švicarska


Trajanje: 96 minuta


Uloge: Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig, Sibylle Brunner, Marta Zoffoli, Bettina Stucky, Noe Krejci, Finn Sutter, Peter Freiburghaus


Švicarski kandidat za Oscara. Zabavna lakonotna drama o strahu od promjene i borbi za jednakost. Politički i vjerski vođe u Švicarskoj još su se 1970. pozivali na „božanski poredak“ kao razlog zašto žene ne mogu imati pravo glasa. Ovu nevjerojatnu stranicu u povijesti redateljica Petra Volpe istražuje pričom o Nori, neupečatljivoj kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja. Kada Nora organizira seoski sastanak u kojem poziva ljude da podrže žensko pravo glasa, njezina obitelj postaje predmet ismijavanja i maltretiranja od strane sumještana. Unatoč snažnom otporu, ona uspijeva okupiti lokalne žene koje kreću u štrajk i napuštaju svoje domove i obitelji.


NAGRADE:


Tribeca Film Festival


- Nagrada publike


- Nagrada kritike za najbolju glumicu (Marie Leuenberger)


- Nagrada Nora Ephron


 


Swiss Film Prize


- Najbolji scenarij


- Najbolja glumica (Marie Leuenberger)


- Najbolja sporedna uloga (Rachel Braunschweig)


 


Traverse City Film Festival


- Nagrada publike za najbolji film


- Nagrada „Founders Prize“ za najbolji strani film


 


Film Club's The Lost Weekend


- Najbolji strani film


- Najbolja glumica (Marie Leuenberger)


- Najbolji glumački ansambl


 


San Diego International Film Festival


- Nagrada u kategoriji „Best Global Cinema“


 


Zagreb Film Festival


- Službena konkurencija (nominacija)


 


JULIEN U SREDINI9. svibnja u 21:00 sat


10. svibnja u 19:00 sati


Francuska


Trajanje: 90 minuta


Uloge: Ménochet, Léa Drucker, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux, Mathieu Saikaly


Napeta drama o obiteljskom nasilju nagrađena Srebrnim lavom za režiju u Veneciji. Miriam i Antoine Besson tek su se razveli. Miriam traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca. No na sudu je Antoine slika smirenog i preobraćenog čovjeka te uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje talac u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom okrutno manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge. Kako vrijeme odmiče, Miriamin strah sve više raste. Film je prikazan u natjecateljskom programu 15. Zagreb Film Festivala pod naslovom 'Skrbnik'.


NAGRADE:


- Venecijanski filmski festival 2017. - Srebrni lav za najbolju režiju, nagrada Luigi De Laurentiis za najbolji debitantski film


- Toronto International Film Festival 2017.


- San Sebastián Film Festival 2017. – nagrada publike za europski film, nagrada RTVE Another Look


- Zagreb Film Festival 2017. - glavni natjecateljski program