8.-9.3. Ženijalni dani u kinu "Velebit"
Objavljeno: 5.3.2018. 7:49:46
u 18:00 sati

 


Približavaju se još jedni Ženijalni dani u kinu Velebit!


Ovogodišnje 4. izdanje Ženijalnih dana, filmske fešte u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održat će se od 8. do 11. ožujka u 27 gradova, od kojih se 3 nalaze na otocima, 32 neovisna kina  diljem zemlje povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.


Međunarodni dan žena odlična je prilika da se podsjetimo vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama. U filmu Sufražetkinje redateljice Abi Morgan glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije, svojom izvedbom mlade izmučene pralje koja se priključuje sufražetskom pokretu čije su članice bile spremne izgubiti sve na putu do promjena. Vezivale su se za pruge, razbijale prozore, postavljale bombe, na što je tadašnja vlast reagirala brutalnom represijom.


Film u kinu „Velebit“ možete pogledati 8.ožujka u 18:00 sati.
Isabellino sunce, od kritike izvrsno ocijenjenoj romantičnoj komediji, vrlo neobičnom žanru za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, mapiraju se prolazni trenuci užitka, emocionalnih zamki i fajronta žene u tzv. srednjim godinama koja još uvijek dejta. Glavna junakinja Isabellinog sunca, koju u filmu sjajno utjelovljuje Juliette Binoche, slikarica je u svojim pedesetim godinama, vodi svoju galeriju, ima uspješnu karijeru; razvedena je i ima dijete. Neprestano se sapliće iz afere u aferu s muškarcima različitih karaktera, bračnih statusa, godina i neuroza, kojima je zajedničko samo to da nemaju baš ništa zajedničko s njom.


Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je otvorio prestižnu Directors' Fortnight sekciju i osvojio SACD nagradu.


Film u kinu „Velebit“ možete pogledati 9.ožujka u 18:00 sati.